Hunden som modell: titta på kameran

En av de allra vanligaste frågorna jag får är hur jag får hunden att gilla att bli fotograferad och titta på kameran. Ofta följt av “min hund bara går, eller tittar på allt annat”.

Det enkla svaret är: jag tränar det.

Quickfix som godis på kameran och roliga ljud (jag har en stor uppsättning lockpipor och andra ljudmakare) fungerar bra på hundar som inte är mina och som jag fotograferar en eller ett par gånger, men mina egna hundar fotograferas så pass ofta att det behövs en mer långsiktig lösning.

Träna hunden att titta på kameran

Alla mina hundar har fått lära sig “ett klick en belöning”. Alltså, ett klick med kameran betyder belöning på väg. Klickertränar du din hund? Min kamera är min klicker. Jag börjar med kameran riktad mot marken, och lyfter sedan kameran mot ansiktet lite i taget.

Steg två är att faktiskt använda “klicket” för att markera ett beteende jag gillar: att titta på kameran. I början kanske jag lockar lite med godis, men efterhand låter jag hundarna själva testa sig fram. Shaping helt enkelt! Klick för rätt beteende.

Och till sist lägger jag på en signal för att titta på kameran. Ett uppmärksamhetsljud eller ett ord. Lite så här:

Träna din hund till fotomodell

Som du förstår kommer April att handla om din fyrbenta toppmodel, och hur du enkelt, roligt och effektivt tränar hunden att posera på olika sätt. Färdigheter som inte bara är bra i fotosessioner, utan i vardagen och livet i allmänhet!

Vill du veta mer om att träna din valp?

Ihop med min vän - och tillika fantastiska klickertränare - Emelie Johnson Vegh så har jag satt ihop en kombinerad valp/fotokurs. Den är online så du kan se den när du vill och jobba i din egen takt. Full av en massa bra tips, både för valpträning och fotografering! Vi kallar den Top Dog Model.

Och jag lovar att inte skvallra om du köper den för att träna din vuxna hund ;)