Lär dig komposition: vad ska din bild ge för känsla?

De “regler” som finns inom bildkomposition är riktlinjer om hur man bygger en bild som känns harmonisk och behaglig att titta på. Men tänk om det inte är det man vill? Då bryter man mot reglerna, och skapar något helt annat.

Vi ska titta på hur kompositionen påverkar en bild. Nedan är bilden så som jag tog den, och den beskäringen som jag valde - en ganska okomplicerad tredjedelsbeskäring. där jag ville behålla hela trädet som lite inramning.

Men vad händer om jag komponerar bilden annorlunda? En sådan enkel sak som att låta henne titta ut från bilden istället för in i bilden?

Irriterande, eller hur? Bilden väcker frågor och känns lite orolig att titta på, när vi inte kan följa blicken. Om jag VILL göra en bild som framkallar just de känslorna - kanske till en artikel om separationsångest eller liknande - så är det här ett lätt sätt att störa betraktaren på.

Och vad händer om vi tar med mindre hund?

Här tycker jag att hon ser lite halshuggen ut. Inte så trevligt.

Om vi går ännu närmare?

Genom att använde de naturliga linjerna från öronen och nosen och följa den i beskärningen, samtidigt som hela munnen är borta, blir bilden mer balanserad. Förutom att vi förlorar en massa i bildkvalitet när vi beskär så hårt så tycker jag att detta fungerar!

Det här är nog den beskärningen jag tycker minst om. Varför? Därför att jag hela tiden fastnar på en jättestor och helt ointressant kropp, med ljusa virvlar som drar dit mina ögon. Men om mitt syfte med bilden är att visa hennes virvlar så fungerar den!

Slutbilden, färdigredigerad, ser du här:

Jag har lekt lite med färgtonerna, lagt på vinjett, och känner mig ganska nöjd med resultatet!

Slutord: Testa. Lek. Känn på olika kompositioner. Beskär hejvilt och bryt mot reglerna. Blir det bra? Bra! Om inte? Då har du lärt dig något!