Lär dig ljus: mjukt ljus för mjuka porträtt

Mjukt ljus, vad är det?

Har du tänkt på din skugga någon gång? Hur den ibland är skarp och hård i kanterna, och ibland mjuk och suddig? Det är skillnaden mellan hårt och mjukt ljus: hur hårda eller mjuka skuggorna blir.

Hårt ljus mitt på dagen med hårda skuggor.

Hårt ljus mitt på dagen med hårda skuggor.

Jämnare ljus i skuggan

Hårt ljus är dramatiskt, men kan vara svårt för kamerans sensor att göra rättvisa - speciellt om kontrasterna blir väldigt starka. Det blir lätt att det som ligger i skugga blir väldigt mörkt, och det som ligger i ljus blir nästan vitt.

Jag föredrar i stort sett alltid mjukt ljus. Är jag utomhus betyder det att molninga dagar är väldigt trevliga och att jag hellre fotograferar i skuggan än mitt i solen. Jag tycker att detaljerna i hundens ansikte kommer fram bättre, och det blir snyggare helt enkelt!

Hvila har flyttat in i skuggan, och behöver då inte heller kisa mot ljuset. Egentligen hade jag velat att hela hon var i skuggan, nu är rumpan lite för ljus för min smak.

Hvila har flyttat in i skuggan, och behöver då inte heller kisa mot ljuset. Egentligen hade jag velat att hela hon var i skuggan, nu är rumpan lite för ljus för min smak.

Reflektera ljuset

Att använda något som reflekterar tillbaka ljuset på skuggsidan hjälper också, ifall du märker att du tycker att ljuset är för hårt. En vit vägg fungerar utmärkt, eller en reflexskärm för den ambitiöse. Nackdelen med reflexskärm är att någon måste hålla den, om du inte kan luta den mot något, annars fungerar den väldigt bra!

I studion använder jag en stor skiva frigolit som lättar upp skuggorna. Billigt och effektivt!

I studion använder jag en stor skiva frigolit som lättar upp skuggorna. Billigt och effektivt!

Mulet är mums

Och det är väl bra! Med tanke på nuvarande väder tänker jag. Och snön fungerar perfekt för att reflektera ljus - porträtt i snö blir ofta väldigt vackra. Ut och testa vetja!