Lär dig kameran: fotografera i dåligt ljus

Varför blir bilden för mörk?

Denna årstiden är ganska mörk här i Sverige. mörkt ute, och framför allt mörkt inne. Du kanske har märkt att dina inomhusbilder blir suddiga eller mörka (eller kanske både och)? Det beror på att kameran helt enkelt får för lite ljus, och beroende på dina inställningar försöker den antingen släppa in mer ljus eller så blir bilden underexponerad.

Ibland vill vi att bilden ska vara mörk (som nedan), men för det mesta är det att föredra att kunna se hundens ansikte :)

_DSF0022-webb.jpg

Tre sätt att släppa in mer ljus i kameran

  1. Använd en större bländare. Större hål = mer ljus kommer in. Ett objektiv har en maxstorlek på bländaren som skiljer från objektiv till objektiv, och om du redan har nått gränsen och det ändå inte räcker så kan du istället:

  2. Läng slutartiden. Ju längre “luckan” in i kameran är öppen, ju mer ljus kommer in. Dessvärre gör en längre öppettid också att risken att motivet hinner röra sig, eller att vi rör kameran, blir större - och bilden blir suddig. Detta är anledningen till att actionfoto när det är dåligt ljus blir lite speciellt (inte omöjligt, men kräver blixt eller att man blir vän med oskärpan).

    Hur lång slutartid man klarar att hålla kameran stilla är en övningssak, ett stativ är en bra investering om man främst fotograferar stilla motiv. Min gräns ligger på ungefär 1/50 sekund, längre tid än så och jag får “skakningsoskärpa” dvs att jag skakat på kameran om än aldrig så lite. 1/50 är ju ändå ganska snabbt, och om det inte räcker till för ljuset så kan du:

  3. Höja ISO-värdet. ISO är som kamerans mörkerseende, högre ISO gör att mindre ljus behövs. Men det finns en nackdel: högre ISO ger också sämre detaljåtergivning och “brus”, att bilden blir grynig. Olika kameror är olika känsliga, och nya kameror har mycket mindre problem än de som kom för bara fem år sedan. Det är väl investerad tid att testa hur högt ISO som du tycker ger OK kvalitet!

ISO 800 ger igen märkbar kvalitetsförändring på min nuvarande kamera. Däremot på min allra första kamera kunde jag inte gå över ISO 400.

ISO 800 ger igen märkbar kvalitetsförändring på min nuvarande kamera. Däremot på min allra första kamera kunde jag inte gå över ISO 400.

Bländare, slutare och ISO

Dessa tre styr alltså tillsammans hur mycket ljus som kommer in i kameran. När du fotograferar i helmanuellt läge så bestämmer du själv alla tre värdera efter vilket resultat du vill ha. I de halvautomatiska, slutarförval och bländarförval, bestämmer du ett värde, och kameran kompenserar med de andra. Du kan välja mellan auto-ISO (kameran väljer för att matcha dina andra inställningar) eller välja vilket ISO du vill ha.

Som du har läst i mina tidigare inlägg så påverkar också bländaren skärpedjupet och slutaren påverkar skärpan så det är värt att lära sig ta kontrollen över kameran och bestämma själv!

Vill du lära dig lite mer? Jag förklarar i filmen:

Bok och kurs i hundfotografering

Vill du lära dig ännu mer? På Klickerförlaget hittar du både min bok och en online grundkurs, där du får både fakta, tips och uppgifter att jobba med på egen hand.

Och framför allt gäller det att öva, testa, utvärdera, och öva lite till. Det värsta som kan hända är att du får en dålig bild (eller hundra…) och det gör ju ingenting? För rätt vad det är så får du en BRA bild!

web-9134.jpg

Februaris tema: ljus!

Temat för januari, Lär dig kameran, är slut. I februari kommer det att handla om ljus - inte hur vi får tilräckligt mycket, utan hur vi hittar rätt sort till rätt bild!

Varje torsdag, precis som vanligt :)