Fotografera hund i studio

Att fotografera i studiomiljö skiljer sig lite från att fotografera utomhus, åtminstone för mig.

På plus-sidan:

  • Enklare att få hundens fokus i modellandet

  • Kontroll över ljuset

  • Kan välja helt enfärgad bakgrund

På minus-sidan:

  • Är inte utomhus (inga vackra vyer)

  • Begränsad plats (hämmar möjligheterna att belöna med lek)

  • Begränsat ljus (gör att jag i dagsläget inte kan fotografera snabba rörelser)

fotograf porträtt kelpie hund studio Skåne

Hundporträtt

Därför blir det i nuläget mestadels rena porträtt jag tar. Det är roligt! Att lära sig hur ljuset faller snyggast, hur olika öron och nos påverkar skuggorna, vilken typ av bakgrund som ger resultatet jag vill ha.

För mina hundar är det ett roligt träningspass, och jag roar oss allihopa genom att “mikroposera” dem - vad händer om jag ber dem höja eller sänka nosen, vinkla huvudet, titta bort? Vilka poser passar för sittande, liggande, stående? Det gör stor skillnad för känslan i slutbilden!

studio porträtt hund fotograf skåne
studioporträtt hund fotograf skåne

Tro mig, det blir måååånga bilder som går rakt i papperskorgen… Det är en del av lärprocessen! Man måste våga ta dåliga bilder för att hitta de som är oväntat bra.

Topp tre tips att lära modellhunden

Under arbetets gång har jag börjat definiera vad mina hundar kan som gör mitt liv som fotograf enklare:

1. Stanna där jag ber dem, i den position jag ber dem

Alltså, det finns ingenting som förenklar en porträttfotografering så mycket som att hunden tycker att stanna i position är det BÄSTA som finns.

2. Titta på en godisbit

Jag mikroposerar hundarna genom att flytta en godisbit framför dem. De har lärt sig följa godisen med blicken och flyttar huvudet automatiskt. Två centimeter höger, vänster, ner, upp…och stilla.

3. Titta på kameran på signal

Att ha satt ett ord på att “titta på kameran” är guld. Dels får jag automatiskt en trevlig och förväntansfull uppsyn hos hunden, dels kan jag genom att först positionera dem med en godisbit och sedan be dem titta på mig få ännu mer variation i huvudposeringen. Huvudet åt sidan - blicken på mig. Till exempel.

studio porträtt hund fotograf skåne

Har du förresten sett att jag har fixat en helt egen sida för att fotografera tvåbeningar? Stories and Tales Photography kompletterar KelpiePhoto på ett - hoppas jag - bra sätt. Värt ett besök!