Lär dig ljus: ljusets färg

Jag har en mörkbrun hund som min huvudmodell. Ofta när jag tittar på bilder på henne så ser jag hur hennes färg skiftar - från koppar till nästan lila. Hon är ingen kameleont som byter färg, men ljuset som hon fotograferas i har olika färg - och det påverkar bilden.

Eftermiddagsljus, molnigt, ger en nästan blå toning som får hennes päls att gå åt lila.

Eftermiddagsljus, molnigt, ger en nästan blå toning som får hennes päls att gå åt lila.

Kvällsljus, lågt stående sol, ett varmt ljus som lyfter hennes koppartoner.

Kvällsljus, lågt stående sol, ett varmt ljus som lyfter hennes koppartoner.

Inomhus handlar det om att olika ljuskällor har olika färg på ljuset. Glödlampor är ofta gula, medans led och halogen är vitare. Lysrör är åt det gröna hållet. Blixtljus drar åt blått.

Utomhus handlar det dels om ifall det är mulet eller soligt, eller om man befinner sig i skuggan där ljuset är kallare (blåare), men mest om tiden på dygnet. Första timmen efter soluppgång och sista timmen innan solnedgång kallas för gyllene timmen - eftersom ljuset då är varmt och drar åt orange/rosa/gult. Min erfarenhet är att man får mer rosa i soluppgång och mer orange i solnedgång - men det kan vara en slump.

hund solnedgång malmö fotograf hundfotograf

Timmen före och efter solnedgång är lika intressant färgmässigt! Den kallas ofta “blå timmen” och ljuset är mjukt, lite trolskt, och rosa/blått.

hund kelpie blå timmen skåne hundfotograf fotograf

Och slutligen så påverkas ljusets färg av omgivningen. Ljuset reflekteras nämligen i nästan alla ytor (utom svart som istället blockar ljus), och kastar då tillbaka färgen på motivet. Det kallas “färgstick” och kan bli fint - eller väldigt fult…

Den här bilden har två stora problem: dels ett magentafärgat stick i den svarta pälsen, som kommer från en felaktig kameraprofil, och dels ett grönstick i den vita pälsen som kommer när ljuset reflekteras i den gröna växtligheten.

Den här bilden har två stora problem: dels ett magentafärgat stick i den svarta pälsen, som kommer från en felaktig kameraprofil, och dels ett grönstick i den vita pälsen som kommer när ljuset reflekteras i den gröna växtligheten.

Denna bilden har också ett tydligt blå/cyan färgstick, men det stör mig inte utan ger bilden en starkare känsla. Titta på Midoris färg - ganska långt ifrån hennes “vanliga” färg!

Denna bilden har också ett tydligt blå/cyan färgstick, men det stör mig inte utan ger bilden en starkare känsla. Titta på Midoris färg - ganska långt ifrån hennes “vanliga” färg!

Vitbalans - när vitt är vitt!

Kameran mäter vitbalansen i en bild, dvs försöker se till att vitt blir just vitt och inte gult, blått eller grönt. Oftast fungerar autoläget bra, men ibland missar den helt och bilden får en jättekonstig ton. Ibland är det ju också så att du medvetet vill ha kvar ljusfärgen, tex i en solnedgång. Då kan du behöva gå in och ändra kamerans vitbalans till rådande omständigheter. Om du istället väljer att fotografera i RAW-format och redigera bilderna i efterhand så är just vitbalansen något av det enklaste att fixa - eller skapa effekter med.

Midori i soluppgång

Midori i soluppgång