Lär dig ljus: Vilken riktning har ljuset?

Vi har ju alltid (minst) en ljuskälla, som finns antingen framför motivet, bakom motivet, eller vid sidan av motivet. Idag har jag tagit bilder utomhus, och ljuskällan är solen. Och även om det är mulet så har ljuset fortfarande en riktning - speciellt så här års när den inte orkar så högt upp på himlen.

_DSF0040-w.jpg

Medljus, motljus, sidljus… WTF?

Medljus kallas det när ljuset är MED fotografen, alltså i ryggen på fotografen. Tänk medvind. Ljuset träffar motivet rakt framifrån (och oftast lite uppifrån om vi är utomhus).

_DSF0038-w.jpg

Ljuset blir jämnt, men kan bli lite platt och tråkigt. Passar perfekt till action, då du vill ha mycket ljus på motivet för att kunna använda en kort slutartid, eller om du vill lyfta fram alla detaljer i teckning och päls. Se till att inte din skugga kommer med i bilden!

Sidljus innebär att ljuset kommer från sidan.

_DSF0036-w.jpg

Valle har en tydlig skuggsida och en tydlig ljus sida. Bilden blir - tycker jag - lite mer intressant och får ett annat djup. Sidljus fungerar perfekt en sådan här mulen dag då ljuset är jättemjukt, hade det varit strålande solsken hade jag inte alls gillat effekten eftersom skillnaden mellan skugga och ljus då blir för stark för min smak.

Motljus är för mig det mest spännande ljuset. Ljuset kommer mot fotografen (som motvind) och presenterar både svårigheter och möjligheter.

_DSF0014-w.jpg

Om ljuset lyser rakt in i kameran så kan kameran bli ledsen, och producera ljuseffekter som dis och flares. Det är snyggt ibland, men inte alltid! Genom att sila ljuset genom träden så att det blir ÄNNU mjukare, och använda ett motljusskydd på kameran, kommer jag undan det problemet.

Ni ser hur ljuset träffar Midoris panna och nos? Med ett hårdare ljus (starkare solljus) ser det inte klokt ut. Mjukt ljus is the shit! Om du märker att motljuset träffar nosen på ett ofördelaktigt sätt kan du:

  • Be hunden sänka nosen

  • Vänta tills solen står lägre

  • Flytta upp hunden på något (så ljuset kommer lägre i förhållande till hunden)

_DSF9989-w.jpg

När solen bröt fram mellan molnen valde jag att flytta upp Midori på en sten, och fånga den gloria runt kanterna som är typiskt för ett motljus. Den här effekten ger en snygg separation från bakgrunden, och är samma effekt som jag eftersträvar i studion när jag jobbar med lampor!

Motljuset behöver absolut inte vara EXAKT bakom hunden, ett snett motljus är ofta enklare att jobba med:

_DSF0006-w.jpg

Solen är snett till höger, och smeker mjukt Midoris (något uttråkade) ansikte. “Matte, är vi klara snart?”

Göm inte det viktigaste - ATTITYD!

När hon ger mig “bitchblicken” så vet jag att det är dags att dra fram slutbelöningen och avsluta med glad-känslor.

_DSF9995-w.jpg

Attityd är allt. ALLT!