Lär dig kameran: svarta hundar

En utmaning för hundfotografen!

En av de vanligaste frågorna jag får handlar om svarta hundar. De har ibland en tendens att bli väldigt mörka och detaljlösa på bild, och kan vara svåra för kameran att hitta fokus på. 

_DSF3099-print.jpg

Jag har lite olika tips!  

Ljus

Ett jämnt ljus på hundens ansikte hjälper till att lyfta fram pälsen, och ger fina reflexer i ögonen som är perfekta att sätta fokus på. Jag föredrar moln eller skugga, men sol rakt på hunden fungerar också. 

Fyll bilden

Låt hunden ta upp större delen av bilden, så har kameran lättare att exponera rätt.  

upload.jpg

Exponeringskompensation 

I inställningarna på din kamera kan du ställa in plus eller minus på exponeringen. Plus gör bilden ljusare, minus mörkare. Eftersom hunden oftast är för mörk så blir den lagom om du plussar på lite ljus, och att omgivningen blir lite för ljus gör oftast ingenting.  

_DSF2749-print.jpg

 Ändra ljusmätningen 

Fabriksinställningen på din kamera är att den mäter ljuset från hela bilden och skapar ett medelvärde. Om hunden är mörkare än bakgrunden, speciellt om bakgrunden är väldigt ljus som snö eller mycket himmel, så blir den för mörk när resten av bilden blir lagom. Du kan istället ställa in ljusmätningen på centrumvägd, dvs att den bara mäter från centrum av bilden, eller spotmätning, att kameran vara mäter några få pixlar runt fokuspunkten. Testa de olika inställningarna och lär dig skillnaden. 

upload.jpg

Redigera

Att höja skuggor, vitt, och klarhet gör underverk i redigeringen av en svart eller mörk hund.  

upload.jpg

Njut av det svarta 

Att använda ljus på vara hundens ansikte och låta resten vara mörkt ger ofta väldigt vackra och stämningsfulla porträtt! Här nedan kommer ljuset från ett takfönster till vänster, bakgrunden är en svart fleecefilt som jag hängde över en dörr. 

upload.jpg

Höj ISO

Sista tipset:  om inte kameran får tillräckligt med ljus med din valda slutartid eller bländare (inte ovanligt om man är inomhus) - höj ISO. Högt ISO tar ner bildkvalitén, men bättre en brusig bild än ingen bild alls!