"My beloved sister"

Kreativt porträtt med en twist

Jag har blivit klar med mitt första kreativa porträtt från helgen! Jag kallar den “My beloved sister” för det var känslan jag ville få fram - två systrar i ett lite gammeldags porträtt.

_DSF8788-ny-klar-w.jpg

Min idé fick liv

Redan flera veckor innan jag åkte visste jag att jag ville ha skräck-tema. Jag hade en bild i huvudet av något förvridet som inte stämmer, och när jag såg modellerna som vi fick jobba med visste jag direkt.

Det är alltid spännande att se om jag lyckas få fram bilden som finns inuti huvudet! Ibland är den tydlig - den här visste jag precis allt från poser till ljus - men ibland är det mer av en känsla jag vill förmedla som behöver få ta form genom experiment.

Eftersom vi fick låna MÄNGDER av coolt ljus från Aifo, hade jag tillgång till precis den ljusättningen jag ville ha. Gammeldags “Rembrandljus” som ofta användes i konsten av just Rembrandt och andra stora mästare. Jag kombinerade med ganska stel posering för att ännu mer anknyta till “gammeldags porträtt” och händerna på axlarna som en beskyddande touch.

När ljuset var satt tog jag de bilder jag visste att jag skulle behöva:

Jag passade på att också ta varianter för att placera modellerna tvärt om, och ett par “vanliga” porträtt, så fler bilder ur serien kommer - lite mindre twistade.

Photoshop, tålamod och noggrannhet!

Redigeringen av en sådan här bild är långsam, noggrann och metodisk. Allt ska stämma om det ska se realistiskt ut. Tack vare att grundbilderna är i stort sett perfekt ljussatta behövde jag inte ägna tid åt ljuset, utan kunde fokusera på att få ihop de fyra bilderna till en och fixa till bakgrunden.

Efter fyra timmar var jag i stort sett klar . men kände att det saknas något i bakgrunden. Vi tände och släckte ett ljus framför ett svart draperi några gånger för att få röken, och ren tur gav formerna som ni ser bakom modellerna.

Jag är otroligt nöjd med resultatet! Det ser ut precis som jag ville :)


Vill du utvecklas som fotograf?

Nu ligger tre workshops ute!

Åsa JakobssonComment