Att skapa en fantasy-bild

Jag gillar att skapa bilder ur mitt eget huvud. Ibland liksom ser jag framför mig ett färdigt resultat, och då är det roligt att försöka göra verklighet av idén!

När Sonja och Wilmer kom in i min garagestudio såg jag direkt denna bilden framför mig:

_DSF8185-w.jpg

Första steget är att fixa ett bra råmaterial. Det går inte att skapa fotokonst utan en (eller flera) bra grundbild(er)!

Jag tog ett antal bilder på Byrackorna på väskan från olika vinklar och perspektiv, och med hjälp av godis riktade vi blickarna på olika håll. Den här passade mitt tänkta slutresultat bäst.

preview-8185.jpg

Skärpan och exponeringen måste sitta, jag kan inte “rädda” en tekniskt dålig bild i efterhand. Uttrycket måste också sitta, utan uttryck faller bilden oavsett hur väl genomförd den är rent tekniskt. Annat, som bakgrund, färgton och skuggor, kan jag jobba med utan problem. Photoshop är fantastiskt på det sättet!

Jag ville ha bilden på höjden för att få en känsla av rymd och frihet, och jag passade på att lägga till mer bildyta uppåt.

Bakgrunden skapade jag i ett eget lager - mörkblått med “stjärnor”.

Sedan placerade jag hundarna ovanpå bakgrunden, och började jobba med en lagermask för att sudda fram bakgrunden där jag ville att den skulle synas. Det är lite pilligt, speciellt när det är så mycket päls!

Efter att kanterna såg OK ut gav jag mig på färgtonen på hundarna, för att de skulle “smälta in” lite bättre. Lite blått i skuggorna, lite cyan i mellantonerna, lite gult i högdagrarna. Något mindre kontrast och mattare skuggor.

Dags att lägga på ljuseffekten, den har jag i ett “bibliotek” med olika effekter att använda efter behov.

Som sista steg har jag skuggat ytterligare där det behövdes, för att skapa en helhet.

Processen tog ungefär två timmar från start till mål, och jag är väldigt nöjd med slutbilden! Det är roligt att kunna skapa utan restriktioner, utefter mitt eget huvud. Photoshop är ett häftigt program att jobba i!