Apportering

Irra - bästa hjälpredan!

Igår hade jag Fantastiska Irra i studion, med lika Fantastiska Annika som tränare. Vi hade väldigt roligt alla tre när vi jobbade med konceptet “udda prylar Irra kan bära”!

Hur många olika saker kunde vi komma på? Typ väldigt jättemånga - ännu fler än som är med här…

Jag visste från början hur jag ville att slutresultatet skulle se ut med nio rutor och tre olika bakgrunder, så Irra fick jobba på Irras favoritvis - snabbt och effektivt med mycket beröm och godis.

Jag tycker att resultatet är både roligt och snyggt plus att det visar hur duktig och vältränad hon är!

Hur tränar man detta?

Jag roade mig med att dela bilden i en amerikansk grupp med hundfotografer, och blev lite smått förvånad över reaktionerna! Visst älskade de bilden, men framför allt kunde de inte förstå HUR jag fick henne att ta saker i munnen! “Jag försökte få min hund att bära en ros häromdagen, men han tvärvägrade!” var en av flera typiska kommentarer.

Nu har ju inte JAG tränat Irra att göra något alls, men jag har ju tränat mina egna att hålla en del skumma grejer. Så hundtränaren i mig tog ett djupt andetag och tänkte något i stil med “men de måste väl förstå att det ligger en massa grundläggande träning bakom…” samtidigt som jag mycket pedagogiskt försökte förklara. Sedan insåg jag att de som är med i denna gruppen är inte hundtränare. De är fotografer som råkar ha hund och älska hundar. Det betyder inte att de har kunskaper om träning, eller ens gillar att träna sina hundar. Så jag la upp en liten film som jag råkar ha på engelska om just apportering för Top Dog Models, och släppte det.

Träningstips för apportering

Den enda av mina hundar som var en spontanapportröt var min första hund, min Jack Russel Terrier Popsy. Alla övriga har jag fått kämpa med på olika sätt, för att de ska förstå värdet av gripa - hålla - släppa på signal. Vårt fokus har varit apportering för lydnadstävlingar, men grunderna är desamma.

Det är lättare för en Top Dog Model eftersom det bara är själva “hålla”-delen vi behöver träna. Samtidigt är det svårare, eftersom det ofta är lite skumma saker som gör sig bäst på bild.

För dig som tycker att det är ett roligt projekt för 2019 kommer här lite tips! Först en film med grundövningar för lydnadsapportering:

Och här är mer specifikt för en Dog Top Model:

Midori hälsar att det fortfarande är äckelpäckligt att hålla vissa saker i munnen - men allt går för en köttbulle :)

Snart startar “Lilla fotoskolan”!

I januari är mitt bloggtema kamerainställningar, och varje torsdag kommer ett inlägg som handlar om just inställningar. Det blir nog lite annat runtomkring också, men kom ihåg torsdagar!

Och om du gillar min blogg får du gärna lämna en kommentar, eller tipsa någon annan :) Håll svansen viftande!