Lär dig komposition: välj perspektiv

Mars kommer att handla om hur du komponerar dina bilder. Var du placerar vad i bilden helt enkelt! Det finns en hel del “kompositionsregler” som är bra att kunna (för att sedan kunna strunta i dem om man vill), och olika kompositioner ger olika intryck av bilden.

Det första jag tar upp är dock ett beslut som du tar redan när du närmar dig ditt motiv - vilket perspektiv vill du välja? Alltså, i vilken höjd vill du hålla kameran?

ÖGONHÖJD

hundporträtt studio hundfotograf skåne ögonhöjd

Att hålla kameran i hundens ögonhöjd är vanligast när det gäller hundporträtt. Det ger en fin kontakt med hunden, man kommer nära, och alla detaljer i ansiktet syns. Det är också lite annorlunda mot hur vi vanligtvis ser våra hundar eftersom vi ser dem snett ovanifrån. Här hamnar jag 90% av gångerna. Böj på benen helt enkelt!

GRODPERSPEKTIV

hund action leksak hundfotograf skåne höör

När vi tar bilden snett upp mot hunden - som en liten groda på marken - så känns hunden stor och viktig. Jag kombinerar det gärna med vidvinkel, som i bilden ovan, och har något i förgrunden som skapar djup i bilden.

FÅGELPERSPEKTIV

hund porträtt fågelperspektiv hundfotograf skåne höör

Och när vi tittar ner på hunden och tar bilden, som en fågel, så föredrar jag att verkligen vara rejält ovanför hunden så att den tittar rakt upp på mig. Kombinerat med ett kort skärpedjup tar det verkligen fram ögonen på hunden och skapar ett “gulligt” porträtt med hunden som ser upp till sin älskade människa.

Fundera lite extra på vilket perspektiv du väljer nästa gång du tar en bild av din hund. Vad ska din bild utstråla?

GILLAR DU MINA BLOGGTIPS?

Just nu är min bok “Klick - hundfotografering med glädje” på REA på klickerförlaget! En massa kunskap och en massa fina bilder samlade :)