Lär dig kompisition: centrera eller inte?

Ja, jag är sen. Sorry. Livet hände. Se det från den ljusa sidan, det blir färre dagar till nästa inlägg!

Dagens tema är komposition, och idag tittar vi på ett av de  beslut som påverkar mest: ska motivet vara centrerat eller inte?  

upload.jpg

I en centrerad bild är blickfånget mitt i bilden. Bilden upplevs ofta stark, men statisk och nästan lite tråkig. En centrerad bild kräver ett intressant motiv som drar i betraktaren i bilden. Ett par vackra kelpie-ögon till exempel! 

Mycket oftare väljer jag att använda mig av "tredjedelsregeln". Jag tänker mig att bilden är indelad med linjer i tredjedelar, både horisontellt och vertikalt. Sedan placerar jag bildens linjer i tredjedelslinjerna och bildens blickfång där två linjer korsar varandra. 

upload.jpg

Golvlinjen ligger på den nedre linjen, ögonen på den övre. Vänster öga där två linjer korsas. På ett ungefär. Bilden blir genast mer dynamisk. 

upload.jpg

 Ögonen på övre horisontell, panna - nos - hals på höger vertikal. En lite överraskande kompisition. 

upload.jpg

Speciellt om bilden har en riktning, som här där vi följer hundens blick till vänster, fungerar det väldigt bra att ha extra utrymme och luft i rörelseriktningen. 

upload.jpg

Här ger Midoris placering i nedre vänster hörn en harmonisk och intressant bild. Att placera henne i mitten hade helt enkelt sett "fel" ut. 

Det viktiga är inte hur du placerar ditt motiv, det är upp till dig och vilket intryck du vill att bilden ska ge, utan att du väljer medvetet. Testa gärna att beskära på olika sätt i efterhand, så ser du hur stor skillnad det gör!  

upload.jpg

Jag avslutar med en bild som fick bra poäng på en internationell tävling i veckan. Bara för att jag är så glad över att fler än jag älskar en lite butter Cane Corso valp 😂

Åsa JakobssonComment