Lär dig ljus: Fotografera med fönsterljus

Att fotografera porträtt inomhus är inte så knepigt som det ser ut i min studio ibland, med lampor och reflektorer och blixtar, utan mycket mycket enklare. Fönster finns i alla hus (i stort sett).

Fönsterljus från sidan

Är ofta enklast att få till. Använd en vägg som bakgrund (ta ner tavlor), eller en stängd dörr, eller häng upp en filt. Så här ser min setup ut, och resultatet.

Som ni ser är Mårran placerad bakom fönstret. Solen ligger på genom fönstret och jag har inga gardiner, vilket gör att om jag placerat henne precis bredvid fönstret hade ljuset blivit alltför skarpt för min smak.

Fönsterljus som motljus

Att använda fönstret som direkt motljus, alltså att placera hunden mot fönstret och ta en silhuettbild, är en rolig variant - men passar inte Mårrans form på huvudet (hon blir bara en formlös blobb i silhuett). Däremot utnyttjar jag gärna utrymmet UNDER fönstret! Detta fönstret sitter på en altandörr så bakgrunden blir automatiskt ren och vit. Mårran får ligga ner för att komma tillräckligt långt ner. På översiktsbilden äter hon en (stor) muta, om någon undrar över hennes min… :D

Mjukt ljus snett uppifrån/bakifrån. Hade jag bemödat mig att sätta upp en svart skärm bakom henne hade det blivit en väldigt snygg separering mellan hennes svarta päls och en mörk bakgrund. Jag ska placera sidljus och motljus bredvid varandra, så ser ni skillnaden:

De två övre har sidljus, de två undre motljus.

Om fönsterljuset blir för starkt

Om solen lyser direkt in så kan du enkelt diffusera ljuset med en vit tunn gardin. Eller tjock gardin, om det är en riktigt solig dag. Du kan också helt enkelt flytta hunden längre från fönstret.

Plättlätt. Jag lovar. Testa!