Lär dig kameran: använd zoomen för effekt, och fötterna för avstånd

Vad gör brännvidden med dina bilder?

Och då kanske jag först ska förklara - enkelt - vad “brännvidd” är. Det numret som står på ditt objektiv och mäts i millimeter det är objektivets brännvidd. Högre tal (tex 200 mm) = mera zoom. Lägre tal (tex 16mm) = mera vidvinkel. Brytpunkten mellan zoom och vidvinkel ligger på ungefär 35-50 mm beroende på vilken kamera du har, det är “normalbrännvidd” och återger motivet så som du ser det utan kamera.

16 mm vidvinkel

16 mm vidvinkel

Zoom och vidvinkel

Zoom gör att du kommer närmare motivet, som en kikare. Vidvinkel att du kommer längre ifrån, som om du vänder på kikaren.

När jag började plåta var det väldigt praktiskt att bara stå stilla och zooma ut eller in beroende på hur mycket bildyta jag ville ha med, men ganska snabbt upptäckte jag att olika brännvidd gör mycket mer än så - de ger olika effekt på bilden!

Vidvinkel gör saker nära kameran stora, och saker längre ifrån små. Irra, på bilden här ovan, har naturligtvis inte en jättenos och pyttekropp i verkligeheten - det är en effekt av vidvinkel och kameran nära. Vidvinkel ger ett intryck av stora avstånd i bilden, och kan vara väldigt coolt!

Tele fungerar tvärt om, och trycker ihop bilden. Avstånden känns mindre, och bakgrunden blir större - mer som en vacker kuliss bakom motivet, och man får en effekt med olika “lager” i bilden. Tele ger också ett kortare skärpedjup och ger ofta väldigt vacker bakgrund ute i naturen.

140 mm tele

Använd fötterna!

För att utnyttja olika brännvidder på bästa sätt är det just vad affekten blir på bilden som du bör fokusera på - inte hur mycket bild som kommer med. För det mesta kan du flytta dig längre ifrån eller närmare ditt motiv utan att behöva zooma in eller ut. Och prova gärna olika brännvidder på samma motiv (flytta dig så motivet blir lika stort i bilden) så ser du snabbt vilket du föredrar!

Här nedan ser du samma motiv med 16 mm och 50 mm.

Notera hur konstiga proportioner Midori får i vidvinkel, jämfört med hur hon egentligen ser ut :)

Vad är bäst?

Det lämnar jag till. dig att bestämma. Jag tycker om både och, effekten ger mig två helt olika känslor. Men måste jag välja EN så blir det nog ändå vidvinkel - jag gillar bilder med mycket humor!