Pop-up studio

Inför december har jag satt upp min lilla portabla studio på tre ställen och kört pop-up studio: Eslövs Brukshundklubb (mitt stamställe och hemmaklubb), Agilityfabriken (i samband med blåbärstävlingar i agility) och nu senaste Möllergården (där jag också sålde lite av varje på deras JulKul).

Bakgrund med julljus, agilityfabriken

Bakgrund med julljus, agilityfabriken

Jag kallar det pop-up studio eftersom det påminner lite om pop-up shops - dyker upp under en kort tid och erbjuder begränsade varor till bra pris.

Och begränsat blir det ju, både tidsmässigt och platsmässigt. Enkel bakgrund, enkelt ljus, okomplicerade poser. Det har sin charm att jobba “back to basics” och försöka få ut något bra!

Den största utmaningen är att på kort tid bygga någon sorts relation med dogsen för att få dem trygga och glada, samtidigt som jag dirigerar ägaren för att få lite variation på poserna. Mycket godis, mycket skratt, och ganska lite allvar… :D

Blå bakgrundsrulle, agilityfabriken

Blå bakgrundsrulle, agilityfabriken

I min portabla studio ingår två stora softboxar med fast ljus som jag för det mesta placerar en på varje sida i 45 graders vinkel, ett ställ att fästa bakgrund på, ibland bakgrundspapper på rulle (i mån av plats), en stor dubbelsidig skärm (svart/vit), 3 meter grått sammetstyg, och en grå fäll till golvet. Ibland lite extra jul-rekvisita. Rullen är meckigast att jobba med, men ger väldigt speciellt resultat. Sammeten är min solklara favorit - en ganska ny bakgrund som jag bara testat ett par gånger, men som verkligen är både lättjobbad och snygg!

Sammetsbakgrund och fårskinn, Möllergården

Sammetsbakgrund och fårskinn, Möllergården

Och så har jag med mig olika sorters godis, några lockpipor och andra saker som gör ljud, papper till mina kunder (alltid avtal!), och oändligt tålamod. Hundarna känner snabbt att jag är lugn, trygg och frikostig.

Det är en rolig grej att göra, jag gillar att träffa folk! Och det verkar vara väldigt uppskattat dessutom. Även om det blir lite “löpande band” över arbetsgången - speciellt om jag har många bokningar - så blir ju ändå varje bild speciell eftersom alla hundar är olika! Jag gör mitt bästa för att fånga personlighet och inte bara utseende.

Sammetsbakgrund, Möllergården

Sammetsbakgrund, Möllergården

Sista touchen gör jag framför datorn - redigeringen. Jag vill få fram färger och stämning, och skapa bilder som ger “det lilla extra”. För det mesta är det inte mycket jag ändrar! Fixar lite med färger, tar bort lite skräp. Resten står hundarna för, helt själva. Jag kan aldrig skapa ett uttryck i efterhand, hunden måste “sätta stämningen” i bilden. Jag bara förstärker vad som redan finns.

Det är nog den största skillnaden mot att jobba i min hemmastudio, med gott om tid och gott om plats. I hemmastudion har jag möjlighet att experimentera och finjustera mycket mer - plåta, pausa, ändra, plåta, ändra, plåta, pausa. Tills det blir exakt så som jag vill ha det.

Hemmastudio

Hemmastudio

Två olika sätt att jobba på, även om grunden är densamma. Båda väldigt givande. Båda med bra resultat.

Vilken tur jag har som inte behöver välja!